Mina bästa asiatiska recept

Jag har lagat mat i många år på olika restauranger både i Stockholm, övriga Sverige och olika länder runt om i världen, vilket jag är stolt över. Det har gett mig enormt mycket erfarenhet, men framför har det gett mig många goda recept som har blivit mina favoriter och som jag tillagar på den restaurangen jag jobbar på just nu. Dessutom har maträtten blivit en favorit hos matgästerna och därför beställs ett flertal gånger per kväll.

Receptet kommer från Asien, närmare bestämt Vietnam. Jag testade nämligen att jobba på en vietnamesisk restaurang på en av mina resor runt i världen, vilket var väldigt spännande och framför allt lärorikt. Det är maträtten Pho Bo som jag pratar om och den rätten är fylld av smaker som de flesta av oss förknippar med den asiatiska maten. Soppan har anor från början av 1900-talet och tillagades till en början i norra delen av Vietnam.

Mina bästa asiatiska recept

Tillaga Pho Bo

Pho Bo är en enkelt nudelsoppa med några få ingredienser som är uppiggande och lite salt, men framför allt mycket god. Soppa innehåller förutom nudlar även kött från antingen nöt eller kyckling, samt böngroddar, sockerärtor, jordnätter och örter. Pho Bo är en rätt som det går att köpa för en billiga peng vart som helst i Vietnam, eftersom rätten finns i de flesta gatuköken som säljer soppa dygnet runt i storstäderna.

För att tillaga Pho Bo behöver du framför allt ha risnudlar som fungerar som en bas i soppan. Sedan det kött som du känner för, biff eller kyckling är mina restauranggästers favoritkött, men självklart kan du utesluta kött om du skulle vilja det. Du behöver även grönsaker så som morötter, schalottenlök, sockerärtor, färska böngroddar och örter av koriander, mynta eller basilika, samt en klyftad lime. Soppan kan också piffas till med asiatisk fisksås och/eller het chilisås.

Jag kokar nudlarna först, spola dem i kallt vatten och rör ner lite olja bland risnudlarna. Därefter steker jag biffen eller kycklingfilén som får vila innan köttet skivas. Jag gör också en buljong på fond, citrongräs, ingefära och schalottenlök som är soppans basvätska som sedan silas. Nu är det dags att servera, då fyller jag en skål med nudlar, kött, strimlade grönsakerna och örter. Häller på buljongen och toppar med de salta och hackade jordnötterna och limeklyftor.