Svensk matupplevelse

Eftersom mat är min stora passion är det kanske inte så konstigt att jag vill lära mig mer om matkulturen i det landet jag har flyttat till. Därför bestämde jag mig för att lära mig laga svensk och skandinavisk mat. Till en början tyckte jag inte alls om svensk mat, jag tyckte både smakerna och kompositionerna var mycket märkliga. Jag tyckte och att det var väldigt lite smak på maten.

Men med tiden lärde jag mig att uppskatta svensk mat och jag förstod att fokus ligger på råvaror av mycket god kvalitet och att låta smakerna i råvarorna få träda fram naturligt. Till en början var det enormt svårt att få till det här med balans i smakerna i den svenska matlagningen, men jag tycker faktiskt att jag har blivit bättre på det ju mer jag har övat på det.

Min svenska matlagning

Svensk matupplevelse

Självklart måste man lära sig att laga Sveriges nationalrätt om man ska säga att man kan någonting om svensk matlagning, nämligen köttbullar med potatismos. Vi har också varianter av köttbullar i den vietnamesiska matlagningen, men de är något helt annat. Svenska köttbullar ska vara gjorda av färs på riktigt hög kvalitet och enkla och stilrena i smaken. Jag serverar mina med potatismos och brunsås, men lingonsylt har jag fortfarande väldigt svårt för.

Jag gillar att laga svensk mat med svenska råvaror som finns i naturen, de svenska skogarna är ju en riktig guldgruva! Att gå ut på hösten och kunna plocka kantareller och sedan göra en riktig god kantarellsås till en fin köttbit är något jag ofta gör. Till det serveras enkel kokt potatis. Jag kanske låter lite tjatig men jag fascineras verkligen av enkelheten i den svenska matlagningen. Men ändå med så mycket smak.

Även om jag själv tycker att jag har kommit långt med min svenska matlagning har jag mycket mer att lära. Jag har fortfarande svårt att hitta balansen i smakerna och det är ofta jag tar mer kryddor än vad som behövs, för att jag inte är van. Många tycker att man förstör råvarorna om man använder för mycket kryddor, och jag är beredd att hålla med när råvarorna är så pass bra i Sverige.