Om min signaturrätt

De flesta länderna har sin egna variant av pannkakor och crepes, även mitt hemland Vietnam. När jag var liten älskade jag Bánh xèo, vietnamesiska fyllda pannkakor och det är fortfarande min favorit. Det må verka vara en simpel rätt men faktum är att alla älskar fyllda pannkakor. I Vietnam görs de inte alls på samma sätt som i Sverige, dessutom har jag ett speciellt recept som jag lärt mig av min mormor.

Bánh xèo är en viktig rätt för mig, den betyder otroligt mycket för mig. Min mormor brukade laga fantastiskt goda Bánh xèo med varierande fyllningar och det var hon som fick mig att bli intresserad av matlagning från början. Jag kommer alltid laga denna rätt på mormors vis och receptet kommer jag dela vidare till mina framtida barn. Det finns inget bättre än recept som går i arv från generation till generation.

Bánh xèo

Om min signaturrättBánh xèo betyder faktiskt fräsande pannkaka, vilket är ett passande namn då det fräser en massa när smeten nuddar pannan. Pannkakan har rismjöl som bas och inte vetemjöl som svenska pannkakor. Dessutom görs den med kokosmjölk, samt gurkmeja som ger pannkakan sin karaktäristiska gula färg. Pannkakorna är fantastiskt krispiga och goda, oavsett vilken fyllning de har. Du kan välja att fylla dem med enbart grönsaker, men även räkor och fläsk är vanligt.

Jag brukar prova att göra Bánh xèo med nya fyllningar då och då, för att vidga mina vyer. Min mormor fyllde oftast sina pannkakor med en underbar räkfyllning och en massa grönsaker. Jag minns både ljudet och doften från när mormor gjorde Bánh xèo under min barndom. Jag brukade känna lukten redan i dörröppningen och blev lika glad varje gång hon bjöd på dessa ljuvliga gula pannkakorna. Räkfyllning är fortfarande min favorit.

När jag gör denna rätt till buffén på jobbet tar den alltid slut, så populär är den. Både barn och vuxna brukar fråga hur vi gör dem så goda, men min mormors hemliga recept tänker jag inte dela med någon. Ni får helt enkelt besöka restaurangen om ni vill smaka på frasiga Bánh xèo med mormors räkfyllning, eller med min egna vegetariska fyllning som också är mycket populär bland gästerna.