Matlagning och mera matlagning

Redan som liten älskade jag att vara med de vuxna i köket, och det är nog därför som jag idag arbetar som kock. Äkta matkärlek behöver inte kosta mycket, men kan ibland ta lite tid. För att spara tid till vardagskvällarna lägger jag en stund extra på maten under helgen. God planering sparar också tid och något som jag lärt mig i restaurangköket. En god tomatsoppa blir en god tomatsås till pizzan dagen efter.

Matlagning och mera matlagningHemma hos mig brukar vi ofta laga mat tillsammans hela familjen, och matlagningen blir på så sätt en mysig stund tillsammans. Även en vanlig helg äter vi gärna tillsammans med mor- och farföräldrar och barnens kompisar. Att äta är något vi ändå gör varje dag, och att samla familjen runt en måltid behöver inte bli jättedyrt, med lite kärlek i grytan så blir även enklare rätter så mycket godare.

Låt barnen vara med i köket

Barn gillar ofta det de är vana vid, men om de får vara med vid spisen är det större chans att de äter maten de själva varit med och lagat. Många barn är inte så förtjusta i grönsaker. För att de ändå ska få i sig dem kan man gömma dem i en köttfärssås eller pannkakor. Jag ställer ofta fram olika alternativ på bordet som barnen själva kan ta om de vill, som gurkstavar, körsbärstomater eller morotsstavar.

Matlagning och mera matlagningNästan alla i min familj är duktiga på att laga mat, och resten är duktiga på att äta, så vi lagar alltid mycket mat. Med lite fantasi blir resterna en helt ny rätt dagen efter, eller lägg dem i frysen till senare, men glöm inte att använda dem! Ett annat knep att ta hand om överblivna grönsaker är att göra buljong. När du en gång gjort din egen grönsaksbuljong vill du aldrig köpa färdig igen.

När jag var liten var jag ofta hemma hos farmor efter skolan, och farmors köttbullar var det bästa jag visste. När jag nu har egna barn vill jag gärna ge dem den där hemtrevliga, trygga känslan som välbekanta maträtter gav mig som barn. Hos farmor fick jag alltid vara med och laga mat från tidig ålder, och att laga mat med hela familjen är fortfarande något av det bästa jag vet.