Att arbeta på restaurang

Att arbeta på en restaurang kan för många, speciellt för de som tidigare inte arbetat inom branschen, ses som ett jobb fullt med stress, långa dagar och knepiga arbetstider. Jag vill därför ge en inblick i hur min dag ser ut och den gemenskapen jag har med mina kollegor. Och ja, det kan absolut vara ett jobb fyllt med stress, men tro mig, jag har heller aldrig haft så roligt i hela mitt liv.

Att arbeta på restaurang

En vanligt dag startar alltid med samma rutin. Restaurangen måste förberedas för gästerna. Alla bord ska dukas och vinglas ska putsas. En halvtimme innan dörrarna öppnas gås menyn igenom, vad har vi och vad är för tillfället slut. Från det att de första gästerna anländer till stängning går tiden fort. Beställningar tas och vald dryck serveras. Förrätt, huvudrätt och efterrätt landar på borden. Sedan tas notan in och innan man vet ordet av det är det stängningsdags.

Livet på vår restaurang

På restaurangen är vi 12 stycken som arbetar och tillsammans har vi blivit varandras extrafamilj. Många av oss, mig inkluderat, har lämnat vår hemstad för att söka lyckan i Stockholm och har därför ingen familj i närheten. Det var absolut tufft i början, men detta jobbet har hjälpt mig att hitta en trygg punkt i en väldigt stor stad. Man kan tro att vi tröttnar på varandra men vi umgås även utanför jobbet.

Att arbeta på restaurang

Vår restaurang är endast öppen för middag, vilket betyder mycket kvällsarbete men en gång i veckan gör jag ett dagsskift. Då kan arbetsuppgifterna bestå av städning, inventering eller extra förberedelse inför en stor bokning samma kväll. Jag gillar att arbeta dagsskiftet, dels för att göra nått annorlunda men också för att det på någon sätt är terapeutiskt att fylla salt- och pepparkar eller putsa fönster i en tom restaurang medans du lyssna på din favorit podcast.

Till viss del så är restaurang livet exakt vad folk antar, långa timmar med värkande rygg och fötter. Då och då stöter man även på otrevliga gäster men 99 % är dom trevliga. Självklart har jag dåliga dagar då det känns som att allt går fel. Men då finns min restaurang familj där för mig och får mig alltid på bättre humör. Att arbeta på restaurang må vara tufft, men jag skulle aldrig välja ett annat jobb.